Terug naar overzicht

Pijpfitten is vakwerk.
Je moet het echt in de vingers hebben.

“Ik ben geboren en opgegroeid in Roemenië. Toen ik mijn diploma in het bank- en verzekeringswezen had gehaald en aan het werk ging in die branche, kwam ik er achter dat dit werk mij niet ligt. Ik wordt niet gelukkig achter een bureau.

Via een kennis hoorde ik dat een bedrijf in de regio naarstig op zoek was naar personeel. Helaas bleek dit om werk als pijpfitter te gaan. Ik had geen idee wat het inhield, maar ik besloot wel om het te gaan doen. Mijn werkgever betaalde de opleiding en uiteindelijk slaagde ik als beste van de klas!”

Marius is heel erg blij dat hij de overstap heeft gemaakt naar een ander beroep: “De combinatie van werken met je handen en hersenen ligt mij goed. Ik zou voor geen goud terug willen.”

Deel dit bericht:

“Ik had geen idee wat een pijpfitter deed,
maar ik heb geen dag spijt van de carrièreswitch.”

 

De stap naar Nederland

“In 2014 ben ik door Marine Service Noord benaderd om voor hun aan de slag te gaan als pijpfitter in Nederland in de scheep- en jachtbouw. Het was geen makkelijke beslissing om deze stap – en kans – te nemen. Mijn vrouw bleef eerst voor een korte periode alleen achter in Roemenië, dus ik moest mezelf zien te redden in een nieuw land zonder bekenden om me heen. Toen zij voor een korte vakantie naar Nederland kwam en mij opzocht, voelde ze haar hier snel thuis. We hebben toen in 2015 besloten om definitief naar Nederland te emigreren. Alsnog een hele stap natuurlijk, want ik liet mijn vrienden en familie achter, maar we hebben er geen spijt van.”

Marius is in 2017 benaderd door Syntec om voor hun aan de slag te gaan. Dat heeft hij gedaan. Hij werkt nu in de gasindustrie en petrochemische sector bij verschillende klanten. Marius: “Juist de afwisseling in projecten en werken met steeds nieuwe collega’s maakt dit werk leuk. Als pijpfitter moet je wiskundige berekeningen kunnen maken, goed weten hoe materialen werken, en overweg kunnen met diverse snijgereedschappen. Ook het zelf nadenken over verhoudingen en constructies hoort hierbij. Die combinatie en het feit dat ik altijd bij Syntec terecht kan voor wat voor vragen dan ook, maakt dat ik dit werk met veel plezier en voldoening doe.”

Complexe baan

“Het werk als pijpfitter is een complexe baan. Je moet goed ruimtelijke inzicht hebben, maar ook isometrische werktekeningen kunnen lezen en technische vaardigheden beheersen. Het is dus geen baan – zoals veel mensen denken – waarbij je alleen maar werkt met je handen. Ik moet wel degelijk zelf nadenken of een installatie goed in elkaar zit en of het voldoet aan de eisen die op de werktekeningen staan. Het werken in moeilijke ruimtes en je aanpassen aan verschillende omstandigheden past goed bij mij.

Ook het werken aan verschillende projecten bij diverse opdrachtgevers, maakt het werk afwisselend. Een gevolg hiervan is dat je bij ieder project weer samen werkt met nieuwe collega’s. Het is logisch dat je met de ene projectmanager beter over weg kunt dan met een ander. Dit hoort bij het werk en je moet er mee dealen. Uiteindelijk gaat het er om dat het werk gedaan wordt en dat constructies van goede kwaliteit zijn.

Inschrijven
binnen 5 minuten.

We hebben geen stapels gegevens nodig als je je wilt inschrijven. Sterker nog: het invullen van het inschrijfformulier hoeft nog geen 5 minuten te duren!

Ontvang vacatures direct in je mailbox